паркинг
паркинг / iStock/Getty Images
Министърът по опазване на околната среда и регионалното развитие на Латвия Юрис Пуце подаде днес оставка. Решението е заради скандал с пропуск за паркинг около местния парламент в Рига. Той помолил своя бивш съпартиец Марис Мичеревскис да му направи безплатен пропуск, който да ползва за лични нужди, съобщи ТАСС.

„Допуснах грешка. Срамувам се заради постъпката си пред латвийската общественост, моите колеги от партията, пред семейството и приятелите си“, каза в изявление Пуце. Той изрази съжаление за тези свои действия, които оцени като „изключително лош избор“. „Аз измамих своите колеги и латвийското общество“, подчерта той и заяви, че е готов да понесе отговорност за деянието си.

„Ситуацията не ми позволява повече да заемам длъжността министър по опазването на околната среда и регионалното развитие и днес помолих премиера да ме освободи от нея“, заяви Пуце.

В мотивите си за оставката той подчертава, че не иска да стане причина за намаляване на общественото доверие, защото „само и единствено с подкрепата и разбирането на обществото държавата може да се развива и да преодолява трудностите". "Сега, борейки се с пандемията и нейните последици, доверието на обществото е особено важно за правителството“, допълни политикът.

По-рано общинският депутат Марис Мичеревскис, който миналата седмица напусна ръководената от Пуце партия „За развитието на Латвия“, заяви, че министърът е поискал от него да му направи паспорт за паркинга около Рижката дума, за да може да оставя там безплатно автомобила си. Като доказателство Мичеревскис публикува преписка с министъра по темата. Самият Пуце не отрече факта, но отбеляза, че молбата е била просто шега.

Бюрото за борба с корупцията на Латвия съобщи, че ще провери информацията дали Пуце може да използва незаконно пропуск за паркиране. Министър-председателят Кришянис Каринш заяви, че чака заключението на антикорупционното ведомство, за да предприеме по-нататъшни мерки.
БГНЕС