/ iStock/Getty Images
Шестима души от охраната на военния министър на Йемен загинаха, след като тяхната кола взриви мина на път източно от столицата Сана. Министърът не е пострадал при експлозията.

Йеменското правителство, което се радва на подкрепата на Саудитска Арабия, се сражава срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси от 2014 г.

Министърът на отбраната генерал Мохамед Али Макдиши е бил в провинция Мариб, където е посетил фронтовата линия.

ООН с призив за събиране на 29 млрд. долара за хуманитарна помощ за 168 млн. души

„Автомобил,придружаващ този на военния министър, беше поразен при експлозия“, заяви източник от военното министерство пред АФП, допълвайки, че при инцидента са загинали шестима от охраната. „На министъра не се е случило нищо“, допълни той.

Лоялни към правителството военни заявиха в края на януари, че хусите са осъществили напредък в бойните действия срещу правителствените войски северно и източно от столицата, като са поставили под свой контрол стратегически път. Той свързва Сана с провинциите Мариб, на изток, и Яуф на север.

Преди последния подем на сраженията провинция Джаф беше контролирана предимно от хусите, а столицата все още беше в ръцете на правителството. Провинция Мариб, включително нейната столица, е под контрола на правителството.

Подновените боеве, които избухнаха преди няколко седмици, включваха ракетни удари от 18 януари по военен лагер на правителствените войски, при които загинаха 116 души.
БГНЕС