/ iStock/Getty Images
Международният съд на ООН в Хага постанови днес решение в полза на Катар по спора за наложената на страната въздушна блокада от три други страни от Персийския залив и Египет, предаде Франс прес.

Съдиите от Международния съд на ООН "отхвърлиха с единодушие" жалбата на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства срещу решение по спора в полза на Катар, взето през 2018 г. от Международната организация за гражданска авиация. Тази организация се произнесе през 2018 г., че разполага с компетентност да реши конфликта по молба на Катар, който обвини останалите четири страни в нарушение на споразумение, уреждащо свободата на търговското въздухоплаване в чуждо въздушно пространство.

Какво се знае за арабските монарси?

Решението на базирания в Хага съд е във връзка с ключов елемент от конфликта, започнал преди три години между Катар и останалите четири държави.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха през юни 2017 г. дипломатическите си отношения с Катар, след като обвиниха катарските власти, че финансират тероризма и подкрепят Иран.

Четирите страни забраниха на катарски самолети да преминават през въздушното им пространство и да се приземяват на техни летища и преустановиха търговските си и морските си връзки с Катар.

Катар изрази днес задоволството си от решението на Международния съд на ООН и заяви, че страните, наложили блокадата, ще бъдат изправени пред правосъдието за нарушаване на международните правила.
БТА