Днес е денят, в който се очаква да встъпи в длъжност новият 46-и президент на САЩ Джоузеф Байдън
Днес е денят, в който се очаква да встъпи в длъжност новият 46-и президент на САЩ Джоузеф Байдън.

С всеки изминал час мерките за сигурност във Вашингтон стават все по-сериозни. Около Капитолия има две зони за сигурност. Едната от тях обикаля периметъра около комплекса, а другата е отцепеният широк периметър, в който обикновено се провежда националното празненство всеки път, когато има церемония по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ. Сега обаче публика няма да има и достъпът до това пространство е ограничен.

Успоредно с церемонията има насрочени и два протеста. Разрешава се обаче събирането на до 100 човека по време на тях. „За последната година и половина се случиха много неща.

Днес 46-тият президент на САЩ ще встъпи в длъжност, а 45-тият няма да присъства на това встъпване. Това е безпрецедентно”, каза Моника Евстатиева – старши продуцент в общественото радио NPR.

„Целият град в момента е затворен. 25 000 войници от националната гвардия са тук, за да пазят мира. Това е ново за този град”, каза още тя. По думите й, щурмът на Капитолия може да се определи като удар по демокрацията.

„70 млн. гласуваха за Тръмп. Голяма част от тях не приемат законния избор на Байдън. Ако ти не вярваш в този основен факт, това означава че ти не вярваш на държавните институции и на медиите. Това е опасно за разделянето на обществото. Истината е една, тя няма вариации”, коментира Евстатиева.
nova.bg