Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел изрази безпокойство във връзка с постоянно нарастващия брой нови заразени с коронавируса в страната и предупреди, че ако не настъпят промени, той може да достигне над 19 000 души дневно. Тя говори днес на видеоконференция на ръководството на Християндемократическия съюз, предаде ТАСС.

"Ако тенденцията се запази, всеки ден ще имаме по 19 200 инфектирани", цитира думи на канцлера в. "Билд". Тя не уточни при какви условия може да стане факт това рязко увеличение. "Трябва бързо да се намесим и да ограничим заразяванията", каза Меркел.

Германия обяви Чехия, Люксембург и част от Австрия за рискови зони

Канцлерът на Германия изтъкна, че е необходимо правилно да се определят приоритетите в борбата с разпространението на вируса: "да задържим в добра форма икономиката, да оставим отворени училищата и детските градини"; присъствието на фенове по футболните стадиони обаче според нея "е от второстепенно значение". Проблемно е по думите й организирането на партита, религиозни прояви, посещението на ресторанти.

По данни на германския институт по вирусология "Роберт Кох" през последното денонощие в страната са регистрирани 1192 нови заразени с COVID-19 и общият им брой достига 285 332. В края на март ежедневният ръст бе около 6000 случая.
БТА