Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел изрази увереност, че няма никакви признаци за "нестабилност" на федералната република. Това изявление бе направено в момент, когато съдбата на нейното правителство е в ръцете на съюзниците й социалдемократи, останали без лидер, предаде Франс прес.

Ангела Меркел стана почетен доктор по право на Харвардския университет (СНИМКИ)

В деня след неочакваната оставка на председателката на Германската социалдемократическа партия Андреа Налес, подадена заради провала на партията на изборите за Европарламент, предполагаемата наследничка на канцлера и ръководителка на Християндемократическия съюз заяви, че желае да запази коалиционното правителство и да избегне предсрочни парламентарни избори.

"ГСДП трябва да реши сега как да се държи", заяви Анегрет Крамп-Каренбауер след заседание на нейната партия, посветено на лошия резултат на ХДС на изборите за Европарламент и провала на неговия партньор в ляво от центъра.

Историята ще докаже, че Меркел взе правилно решение за бежанците, заяви Юнкер

Канцлерката, която смята да остане на власт до края на мандата си през 2021 г., от своя страна също се опита да успокои страховете от "нестабилност". Според Меркел, не става дума за криза, а по-скоро за "нова ситуация" и по отношение на ГСДП нещата трябва да се приемат спокойно. Промените в ръководството на тази партия "не ни пречат да работим", твърди Меркел, която е на власт от 2005 г.
БТА