Меркел увери, че бюджетът на ЕС ще бъде отблокиран
Меркел увери, че бюджетът на ЕС ще бъде отблокиран / getty images
Германия положи през последните дни много усилия за постигане на компромис по въпроса за деблокирането на седемгодишната финансова рамка на Европейския съюз на стойност 1,07 трлн. евро и на Фонда за възстановяване на икономиката след пандемията, възлизащ на 750 млрд. евро., а приемането им би било сигнал за дееспособността на блока.

Това заяви днес при пристигането си на срещата на Европейския съвет в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"През последните дни Германия, включително самата аз и моите сътрудници, работихме много активно над това да преодолеем трудностите, които възникнаха, и да намерим решение за премахване на съмненията на Унгария и Полша, като едновременно с това запазим механизма на изискваните (от страните) критерии и принципи за върховенство на закона, които съгласувахме с Европейския парламент", каза германският канцлер и добави: "Днес ще видим, дали ще успеем да постигнем единодушие в Европейския съвет по този въпрос. Във всеки случай, опитахме се да свършим много работа".

"Ако успеем да постигнем този важен резултат (да утвърдим бюджета и Фонда за възстановяване), това би било важен сигнал за дееспособността на Европейския съюз", каза Меркел.

Тя отбеляза, че на срещата на Европейския съвет ще се обсъждат и въпросите за промените в климата. Сред външнополитическите теми на срещата тя назова "продължаването на санкциите срещу Русия във връзка с Украйна" и отношенията с Турция, но не даде повече подробности.

Източник: БТА