/ iStock/Getty Images
В САЩ днес започна ваксинацията на населението срещу КОВИД-19, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че това е най-масовата ваксинационна кампания в историята на страната.

Ройтерс определя началото й като повратен момент в усилията за обуздаване на смъртоносния вирус. Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени и починали - досега в страната са регистрирани 16 286 343 заразявания и 299 489 смъртни случая от КОВИД-19.

Ваксинацията започна сред медицински работници. Първият ваксиниран срещу КОВИД-19 човек в САЩ е Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Тя бе ваксинирана в Еврейския медицински център на Лонг Айлънд, съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

"Не усетих нещо по-различно в сравнение с всяка друга ваксина", каза Линдзи. "Днес се чувствам обнадеждена, успокоена. Чувствам, че лечението идва. Надявам се, че това бележи началото на края на много болезнено време в нашата история. Искам да внуша обществено доверие, че ваксината е безопасна", заяви тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства началото на ваксинационната кампания, предаде Франс прес.

"Първа приложена ваксина. Поздравления за Съединените щати, поздравления за СВЕТА!", написа Тръмп в Туитър.

Ваксината, разработена от американската фармацевтична компания "Пфайзер" и германския й партньор "Бионтех", получи в петък спешно одобрение от федералните регулаторни органи на САЩ, след като беше установено, че показва 95 процента ефективност.

Доставката на първите 2,9 милиона дози започна вчера в разпределителни центрове в САЩ, 11 месеца след като страната регистрира първите си заразени с КОВИД-19.

Болници в щатите Юта, Тексас и Минесота също съобщиха, че очакват да получат днес своите първи дози от ваксината в избрани здравни заведения.

Първите пратки с ваксината заминаха вчера от обект на "Пфайзер" в Каламазу, щата Мичиган, превозвани с камиони със сух лед, за да се поддържа необходимата ниска температура, а после бяха натоварени на самолети на компаниите за куриерски услуги "Ю Пи Ес" и "ФедЕкс" на летища в Лансинг и Гранд Рапидс. С това беше поставено началото на национална имунизационна кампания с невиждана сложност. Пратките бяха транспортирани до товарни центрове в Луисвил и Мемфис, откъдето бяха натоварени на самолети и камиони, за да бъдат доставени на първите 145 от 636 места за ваксинация в САЩ. Очаква се утре и вдругиден да има втора и трета вълна на доставки до останалите места.

Логистичните дейности допълнително се усложняват от необходимостта ваксината да бъде транспортирана и съхранявана при минус 70 градуса по Целзий, което изисква огромни количества сух лед или специални хладилници.

Здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора са първите, които ще бъдат ваксинирани. Ваксинационният режим включва две дози, които се поставят през около три седмици.

Днес ще започне ваксинацията на населението и в съседна Канада, отбелязва Ройтерс.

Първите ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех" ще бъдат приложени в Онтарио и Квебек - двете най-многолюдни и най-тежко засегнати от епидемията канадски провинции. Канада очаква да получи тази седмица 30 хиляди бройки.

До момента в страната са потвърдени повече от 460 хиляди случая на коронавирус, повечето от които в Квебек и Онтарио. Починали са над 13 400 човека.

Миналата седмица Канада стана третата страна, одобрила ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", след Великобритания и Бахрейн.
БТА