/ iStock/Getty Images
Днешната матура по английски език не беше особено трудна, даже беше по-лесна от някои матури, които съм решавала в предишни години. Това каза за БТА Стефани - ученичка от 12-и клас в 133-о Средно училище "Александър С. Пушкин", излизайки от столично училище, в което се яви на днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит по английски език.

Вижте отговорите на матурата по български език и литература за зрелостниците

Английският език е най-масовият изпит от днешната втора матура в 12-и клас от общо 13 учебни предмета по избор на зрелостниците. На него предварително желание за участие бяха заявили 41 716 ученици от 12-и клас в страната.

Средното увеличение на работната заплата на учителите е с 18,4 процента

Първите два модула от матурата по
английски език бяха лесни, а в третия модул имаше две теми, по които можеше да се избере да се пише есе, обясни Стефани. Тя разказа, че първата тема е била свързана с това какво ще стане, ако всички хора станат вегетарианци. Тя беше по-скучната, но по-трудната за писане тема, отбеляза момичето.

И добави, че втората тема е трябвало да завърши с изречението - "не мога да повярвам на късмета си". Всеки, който има добро въображение, би могъл да напише много интересно есе, каза Стефани. Според нея трябва обаче да има по-голям диапазон от думи за написването на есето, защото с изискването за 160-170 думи не може да се разкаже почти нищо. Написах 195 думи, като финален резултат, но можех да напиша есето с 350 думи, обясни момичето.

 
БГНЕС, архив

Вариант 1 се падна на матурата по избор

Стефани разказа, че е кандидатствала и в България и в чужбина. Приета съм във Великобритания, но кандидатствах и в Софийския университет за специалността "Испанска филология". Но предпочитам да остана да уча в България, за да работя и "да помагам на нашата икономика", въпреки че майка ми живее във Великобритания, каза момичето.

И според Константин от Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски", която е частно училище, днешната матура по английски език не е била трудна. Той сподели, че е писал по първата тема за вегетарианството, защото е имало повече възможности за написването на есето. Константин каза, че още се колебае къде ще учи, но най-вероятно ще е в университет в чужбина.

Според Лора - ученичка в 12-и клас от Националната финансово-стопанска гимназия, в сравнение с предишни години днешната матура по английски език е била по-трудна, защото е решавала тестовете от изминалите години. Затова имах очаквания, че матурата ще е по-лесна, въпреки че имам сертификат за високо ниво на английския език, обясни момичето.

 
Dariknews.bg, архив

Лора сподели, че е избрала да пише есе за вегетарианството, а не за случка, в която си се чувствал щастлив и късметлия. Избрах да пиша за вегетарианството, но надвиших лимита с около десет думи, а изискването беше за написването за есето със 160-170 думи, обясни зрелостничката. Тя каза, че ще остане в България и ще учи в УНСС.
БТА