/ БГНЕС
Лидерът на италианската крайна десница Матео Салвини оглави днес голям антиправителствен протест в италианската столица. Това е част от неговите маневри да върне партията си Лига във властта, предаде ДПА.

Митингът се проведе на площад Сан Джовани, епицентър едно време на протести на синдикати и на крайнолеви формации. Демонстрацията, състояща се под наслова "Италиански апогей", започна с отдаване на почит за двама полицаи, убити в Триест преди две седмици. Според организаторите в митинга са участвали 200 000 души.

Рим протести
БГНЕС

Според полицията в него са участвали 50 000 души. В митинга участваха и лидерите на дясната партия Форца Италия и на твърдата дясна партия Италиански братя, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони, както и представители на неофашистката формация Каза Паунд.

Салвини изгуби поста си на вицепремиер и вътрешен министър през август, след като сложи край на управляващата коалиция с антисистемното Движение Пет звезди. Тогава то се коалира с Демократическата партия, с която състави ново правителство. Според допитванията партията на Салвини продължава да води с 31,6 процента. Целият десноцентристки блок пък има 47,1 процента. Демократическата партия и Движение Пет звезди имат всеки един по 20 процента.

Рим протести
БГНЕС

Днес в речта си пред демонстрантите Салвини ги увери: "Ние ще се върнем, ние ще се върнем скоро на власт". Речта му беше предшествана от оперната ария Nessun Dorma, в която се пее: "Ще победя, ще победя".

Берлускони и Мелони също говориха пред участниците в демонстрацията.

Рим протести
БГНЕС