/ iStock/Getty Images
Правителството на Австрия взе решение от 5 декември да започне масово тестване на гражданите за коронавирус, пише „Дер Щандарт“.

Австрия влезе във втора карантина, малко по-мека от мартенската

Според разпратената до медиите информация, вече са поръчани 7 млн. теста, като се планират допълнителни поръчки. На помощ за организацията и логистиката ще бъдат мобилизирани войската и граждански структури.

Ще бъдат използвани тестове за антигени на фирмите „Роше“ и „Сименс“, които са оценени като най-надеждните в момента на пазара. Предварителните разходи за тях са на стойност 50 млн. евро.

Според графика, на 5 и 6 декември ще бъдат тествани всички учители и възпитатели в детските градини, като за целта ще бъдат създадени над 100 центъра за тестиране в окръжните градове на Австрия.

Великобритания, Австрия и Португалия наложиха блокади заради COVID-19

Второ тестиране на учителите ще бъде направено седмица по-късно и ще обхване 200 000 човека в цяла Австрия, става ясно от разпространения график. За 7 и 8 декември е планирано тестването на 40 000 полицаи.

През първата седмица на декември ще бъдат направени тестове на граждани, живеещи в общини с най-голям ръст на заболели. Въвеждат се задължителни тестове всяка седмица на персонала в клиниките и на домове за възрастни хора.

Предвижда се седмицата преди Коледа да се проведе масово тестване на всички останали граждани на територията на цялата страна, а до началото на следващата година да се направи второ масово тестиране.
БГНЕС