Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина
Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина / IStock
Вицепремиерът на Русия Татяна Голикова заяви, че масовата ваксинация на руснаци срещу коронавирус ще започне през 2021 г. и ще бъде доброволна, цитира я РИА Новости.

Според нея вече са пуснати в обращение над 117 хиляди дози от ваксината “Спутник V”. До края на годината се планира да се произведат общо над 2 милиона дози от този препарат.

„Бих искала да обърна внимание на факта, че в съответствие със законодателството на Руската федерация ваксинацията е доброволна“, подчерта Голикова.

Тя също така изтъкна, че на 18 ноември е получено разрешение от Министерството на здравеопазването за следрегистрационни клинични изпитвания на втора руска ваксина – ЭпиВакКорона, и вече е започнала работа по нейното производство за ваксинация на населението. Ваксината ще бъде безплатна за руските граждани

Освен това в момента в Руската федерация се разработва друга ваксина, която преминава етап на клинично изследване от Научния център “Чумаков” към Министерството на образованието и науката на Русия. Предвижда се тези проучвания да приключат до края на декември 2020 г., увери вицепремиерът.

Превод и редакция: DarikNews