Стотици хора се включиха в протестния марш пред американското посолство във Варшава в знак на недоволство срещу оказвания от САЩ натиск върху Полша да компенсира евреите, загубили собствеността си по време на Холокоста, съобщи „Рашъ тудей“.

Демонстрацията, която се проведе в събота, предизвика мащабна вълна от обвинения в антисемитизъм.
 

Националисти и членове на крайно десни организации се събраха пред офиса на полския премиер Матеуш Моравецки. Те скандираха срещу американския закон S. 447, по-известен като Акта за справедливост за некомпенсираните оцелели днес. Той беше подписан и влезе в сила миналата година и изисква от Държавния департамент на САЩ да контролира реституцията на имоти, иззети по време на Холокоста в редица държави по света.
 

Моравецки изказа подкрепата си за протестиращите с мотива, че всъщност полският народ трябва да бъде компенсиран за престъпленията на нацистите. След това демонстрантите се отправиха към американското посолство в полската столица.

Хората развяваха плакати, на които се четеше „Полша няма никакви задължения“ и скандираха „Това е Полша, не Полин“, използвайки еврейското наименование на страната си.
 

Критици на закона твърдят, че той ще нанесе огромни щети на икономиката. Според опонентите самата Полша също никога не е била адекватно компенсирана от Германия за издевателствата по време на нацисткия режим. Според крайно десни групи Акт 447 ще принуди Полша да плати 300 милиарда долара под формата на компенсации.

Демонстрацията обаче беше определена от мнозина като открито антисемитска, като някои дори я нарекоха най-голямото подобно събитие в най-новата история на страната.
БГНЕС