/ БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за "преосмисляне" на общата аграрна политика в Европейския съюз с цел да се гарантира "продоволственият, екологически и индустриален суверенитет" на европейския континент, предадоха Франс прес и ТАСС. Агенциите цитират слово на държавния глава при откриването на 56-ото Международно селскостопанско изложение в Париж.

БГНЕС

"Аграрна Европа е застрашена днес от външни" и "вътрешни" заплахи, заяви френският лидер, който призова за единство и подчерта, че без общата аграрна политика "европейските потребители не биха разполагали с достъпни и качествени храни".

БГНЕС

Президентът прикани по-специално да бъдат създадени "европейски комплекси" за производство на селскостопанска продукция с оглед включването им в "логистичната, складова и информационна" система на континента. Трябва да дефинираме европейски стратегии за всички тези комплекси един по един, да работим заедно и да не се конкурираме, добави той.

БГНЕС

Според Макрон европейското селско стопанство може да се пребори с конкуренцията на гиганти от бранша като Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството и възприеме стратегия на "сегментиране и диверсификация", избягвайки "убийствената конкуренция чрез най-ниски цени".

Френският президент прикани европейските селскостопански производители да станат "първите активисти на екологичния преход". "Съществено място" в новата обща аграрна политика на ЕС трябва да заеме околната среда - по-специално да бъдат възмездявани стопаните за усилията, полагани с цел опазването й, заяви Макрон пред младежи от европейски учебни заведения с профил селско стопанство.

БГНЕС

Европейската младеж започна тези дни акции срещу затоплянето на климата - "това е същата онази младеж, която се обединява, за да храни Европа", отбеляза френският лидер.
В изложението участват близо 1400 производители на селскостопанска продукция. Очакват се стотици хиляди посетители - миналогодишната изложба бе разгледана от 670 000 души.
БТА