Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images, архив
Френският президент Еманюел Макрон предложи днес Европа и САЩ да доставя възможно най-бързо 13 милиона дози ваксини на Африка, за да може континентът да ваксинира своите 6,5 милиона здравни работници, предаде Франс прес. Предложението Макрон отправи по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Макрон изрази мнение, че ако европейците и американците съумеят да изпратят възможно най-бързо тези 13 милиона дози, доверието в тях ще си струва и западът ще бъде зачитан в Африка, но ако сега европейците и американците обявяват само отпускане на милиарди за осигуряване на дозите след 6 месеца, след година, то "нашите африкански приятели" ще отидат да си купят дозите от китайците, от руснаците и силата на Запада няма да бъде една реалност.

Макрон освен това подчерта, че вярва в НАТО и че неговото предложение за европейска стратегическа автономия в сектора на отбраната ще направи Европа един по-надежден партньор и ще укрепи НАТО, предаде Ройтерс.

Изявлението на френския президент, че вярва в НАТО идва малко повече от година, след като той породи смут сред останалите съюзници, като каза, че НАТО е в мозъчна смърт. Днес Макрон заяви, че е убеден, че възможно най-доброто участие на Европа в НАТО е тя да бъде по-способна сама да отговаря за собствената си сигурност. Според него всичко това ще направи и НАТО по-силна, откогато и да е било.
БТА