Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС
Лидерите на Унгария и Полша лъжат народа си с антиевропейските си позиции. Така в изказване в Братислава френският президент Еманюел Макрон изрази гнева си срещу правителствата на двете източноевропейски страни, седем месеца преди изборите за Европейски парламент.
 
"В Унгария и Полша някои лидери се заиграха с една недопустима идея. Като ги слушам да сравняват Брюксел и Москва от съветско време, това е лудост и е недопустимо. Те лъжат народа си", заяви Макрон.
 
"Когато виждам големи плакати с надпис "Стоп на Брюксел", какво правят те? Искат да спрат Брюксел и структурните му фондове ли? Ами хайде, де, направете го! Как се издържат? От какво се издържа партията на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес, кой ги финансира? Кой им е платил? Кой е направил кариерата им? Европейските структурни фондове!", заяви Макрон.
 
Макрон беше на посещение в Чехия и Словакия по случай 100-годишнината от създаването на Чехословакия на 28 октомври 1918 г. И в двете столици френският президент заяви, че не вярва в разделението изток-запад на европейския континент и призова за укрепване на Европа, както в отбраната, така и в еврозоната.
БТА