/ Thinkstock/Getty Images
С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора Договора за добросъседство и приятелство между Република Македония и България. Документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че „договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име, отбелязва БГНЕС.

В днешното заседание не взимат участие депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдатели причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на факта, че управляващите изчакваха промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в парламента, след като те обявиха бойкот на заседанията. Причината за бойкота бе, че политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха арестувани по искане на прокуратурата заради тяхното участие в погрома срещу парламента от 27 май 2017 г.

Борисов: Отношенията между България и Македония се нуждаят от повече прагматизъм

Премиерът Бойко Борисов приветства македонския парламент за ратификацията на договора за приятелство и добросъседство с България. "С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство и доверие е общо", казва министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.
 
Борисов напомня, че "ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния диалог, който нашите две правителства започнаха още миналата година в Скопие с подписването на този договор и на девет документа за сътрудничество в Струмица по време на съвместното заседание на двете правителства".
 
Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС, допълва премиерът.
 
От българското Министерството на външните работи също приветстваха ратификацията на документа в Скопие и подчертаха, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен.