/ БГНЕС
Първият дипломат на САЩ Майк Помпейо отложи за неопределено време насрочената за четвъртък в Ню Йорк среща с дясната ръка на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, съобщиха световните агенции.

Пхенян плаши да се върне към предишната си политика в ядрената сфера

"Ще организираме наново тази среща впоследствие, щом го позволи графикът на всяка от страните", заяви снощи в комюнике говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, без да уточни причините за това отлагане, посочва Франс прес.

Помпейо трябваше да преговаря с високопоставения представител на Северна Корея Ким Йон-чхол в опит да постигне напредък по деликатния въпрос за освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия и за да подготви нова среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Тръмп вижда „страхотен напредък“ в отношенията между двете Кореи

"Започналите дискусии продължават - увери Науърт. - САЩ все така насочват усилия към спазване на ангажиментите, поети от президента Тръмп и президента Ким на срещата на върха в Сингапур през юни."

Междувременно обаче режимът в КНДР охлади атмосферата, като заплаши миналата седмица да поднови разработката на ядрения си арсенал, ако не бъдат вдигнати икономическите санкции срещу Пхенян, напомня АФП.
 
БТА