/ БГНЕС
Беларуският президент Александър Лукашенко призова за конституционни промени, които ще попречат на опозиционното движение, което се надигна срещу него при масови улични протести миналата година, да вземе властта, съобщи държавната информационна агенция Белта.

Лукашенко предложи конституционна реформа като средство за излизане от политическата криза, която последва оспорваното му избиране през август миналата година. Но опонентите му отхвърлиха подобна промяна като машинация за задържането на политическия ветеран на поста му.

Подкрепян от Русия, Лукашенко извърши репресии, за да потуши протестите, при които десетки хиляди бяха задържани. Неговото правителство заклейми демонстрантите като подкрепяни от чужбина престъпници, склонни да прибегнат към насилие и да извършат бунт.

"След последната година ние разбираме, че не може да се допусне те да управляват. Понеже не само ние ще бъдем ликвидирани", заяви Лукашенко.

"Затова новата конституция трябва да вземе предвид тези детайли", каза той на среща с официални представители на властта.

Той не поясни какви специфични промени в конституцията са планирани, но повтори, че за тях трябва да се проведе референдум през февруари.

След срещата председателят на Конституционния съд Пьотър Миклашевич заяви, че новата конституция предвижда преразпределяне на властовите правомощия между президента, правителството и парламента.

Той каза още, че новата конституция също предвижда да придаде правен статут на Общобеларуското народно събрание, което Лукашенко стартира тази година на фона на критики от страна опозицията.
 
БТА