Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / Gulliver/Getty Images
Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия да бъдат затваряни, предаде Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА Новости.

"Ако някой не иска да работи", губернаторите и председателите на изпълнителните комитети не трябва да го принуждават. "Няма нужда. Така или иначе няма да го накараме и да го убедим. Страната ще оцелее. Но ако едно предприятие не работи, от понеделник слагаме катинара на портала и го затваряме. Хората ще се успокоят и ще решим кого да поканим да работи в това предприятие, заяви президентът на митинг в град Гродно, близо до границата с Полша.

Беларус сваля новинарски сайтове на фона на протестите срещу Лукашенко

Лукашенко е изправен пред най-голямото предизвикателство за 26-те си години на власт, след като от близо две седмици сънародниците му протестират масово по улиците на много градове в страната срещу резултатите от президентските избори на 9 август, които смятат за подправени. В протестите участват и работници от множество държавни производствени предприятия. Лукашенко отрича да е имало каквито и да било изборни измами. Основната му съперничка на изборите Светлана Тихановска избяга в съседна Литва, припомня Ройтерс.

Без да назовава никого, Лукашенко заяви на днешния митинг пред свои поддръжници, че организаторите на безредиците в страната се намират в чужбина, а участниците в протестите получават оттам финансова помощ, както и политическа подкрепа от лидерите на тези страни.
БТА