Лондон е с нова концепция за сблъсък "под прага на войната" с Русия и още 3 страни
Лондон е с нова концепция за сблъсък "под прага на войната" с Русия и още 3 страни / IStock
Британският началник на отбраната Ник Картър представи план за водене на „политическа война“ срещу „авторитарни противници“. Сред страните, за които се твърди, че използват такива методи, Картър назовава Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Великобритания формира национален киберотряд за борба с хакерите

"Нашите авторитарни противници гледат на стратегическия контекст като на продължаваща борба, която използва невоенни и военни инструменти, при които няма никакво разграничение между мир и война“, заяви Картър, чиято декларация бе пусната в правителствения уебсайт.

Вера Йоурова: Русия и Китай водят кибервойна за подронване на демокрацията в Европа​​​​​​​

„Тези режими смятат, че те вече са въвлечени в интензивна форма на конфликт, който е предимно политически, а не кинетичен. Тяхната стратегия за "политическа война" има за цел да подкопае сближаването, икономическата, политическата и социалната устойчивост и да се бори за стратегическо предимство в ключови региони на света".

"През последните няколко години Русия редовно използва кибер и информационни атаки срещу своите опоненти. Забележителни примери включват (атаки срещу) финансовия и енергийния сектор на Украйна през 2017 г. и Организацията за забрана на химическото оръжие през 2018 г. Иран и Северна Корея следват примера им“, казва началникът на отбранителния щаб на Великобритания.

В изявлението Картър отбелязва, че Великобритания трябва да промени основното си мислене, за да удържи „авторитарните си противници“. Той представи концепция, която подчертава необходимостта от борба „под прага на войната“, за да се попречи на противниците да постигнат целта си в стратегия „свършен факт“.