/ iStock/Getty Images
Ваксинацията срещу КОВИД-19 на депутати извън официалния ред за имунизации предизвика днес силно възмущение в Ливан, а Световната банка стигна дотам, че заплаши да спре финансирането на кампанията заради това "нарушение", предаде Франс прес.

Шестнайсет депутати и четирима служители на парламента бяха ваксинирани в сградата на законодателния орган, призна вчера неговият генерален секретар Аднан Дахер.

"Това, което се случи днес е нарушение, за което не можем да мълчим", заяви пред журналисти председателят на правителствената комисия, отговорна за ваксинациите, Абдел Рахман Бизри.

"Това е опит за фаворизиране... Никой няма право да заобикаля плана", каза той, уточнявайки, че се е отказал да подава оставка, след като е обсъдил въпроса с екипа си и със Световната банка.

Новината породи вълна от възмущение в социалните медии, като хаштагът #NoWasta ("без парола" на арабски) беше широко споделян в Туитър в Ливан.

Депутатите са обвинени по-специално, че не са се регистрирали в онлайн платформата, за да уговорят час в специализиран медицински център.

Ливан започна кампанията си за ваксинация на 14 февруари благодарение на помощта от 34 милиона долара, отпуснати от Световната банка, която бе уверила, че наблюдателите ще гарантират "равен достъп" до ваксината, отбелязва АФП.
БТА