Ливанската армия се върна в град Арсал
Ливанската армия се върна в град Арсал / снимка: БГНЕС, архив

Ливанската армия започна на навлиза в сунитския ливански град Арсал, в източната част на страната, станал в продължение на няколко дни сцена на ожесточени сражения между ливанските военни и навлезли от Сирия джихадисти, предаде АФП.

Джихадистите се изтеглиха вчера в Сирия, като взеха със себе си и пленени ливански военни.

Арсал е с население 35 000 души и в града живеят и 47 сирийски бежанци. От 2011 г. жителите на Арсал засвидетелстват подкрепата си за бунта срещу режима на Башар Асад в съседна Сирия. Около града обаче има села, които са населявани от шиити, подкрепящи ливанското шиитско движение Хизбула, което се сражава на страната на режима на Асад в Сирия.

В сраженията между джихадистите и ливанската армия в Арсал загинаха най-малко 17 ливански военни и десетки джихадисти. 19 ливански военни и 17 ливански полицаи са в ръцете на джихадистите.

Същевременно най-малко 350 сирийски бежанци, подслонили се в Арсал, се върнаха в родината си, допълва БТА. Други 1700 сирийски бежанци също чакат на ливано-сирийската граница, за да се върнат у дома. Проблем е, че сред тях има бебета, родили се на ливанска територия, които не са били регистрирани от техните родители в сирийското посолство в Бейрут и това забавя процедурите по допускане на бежанците
обратно в страната им.