/ iStock/Getty Images
Литва ще облекчи противоепидемичните ограничения след спад в заболеваемостта, реши правителството във Вилнюс, цитирано от ДПА.

Балтийската страна от Европейския съюз дава зелена светлина на всички магазини с вход директно на улица да заработят отново от 15 март. От същата дата за посетители ще могат да отворят врати и галериите и музеите.

За търговските обекти е в сила изискване за всеки клиент да има по 20 кв. м, а за посетителите на музеите и галериите изискването е 30 кв. м.

В изложбените помещения ще може да има едновременно само до двама души, но ще се прави изключение за семейства. Билетите трябва се купуват онлайн.

Литва, страна с население от около 3 милиона души, наложи локдаун в средата на декември, който ограничи социалните контакти и излизането навън.

В средата на февруари и началото на март мерките бяха отхлабени леко, но според сегашните мерки все още е позволено да бъдат отворени единствено магазините, чиято площ е не по-малка от 300 кв. м., а вътрешните пространства на музеите и галериите трябва да са затворени.

От началото на пандемията в Литва са регистрирани около 204 000 случая на заразяване с коронавирус и 3351 починали.
БТА