/ Gulliver/Getty Images
Литва стартира безпрецедентни 4-дневни учения за действие при ядрена авария поради опасенията, свързани с нова атомна централа, която ще бъде открита в съседна Беларус.

Сирените гръмнаха и телевизията излъчваше предупреждения, които инструктират гражданите да „затварят врати и прозорци, да запечатват вентилационни системи“ и да се насочат към мазето. Жителите също получиха текстови съобщения на мобилните си телефони.

Експерт: В България няма повишени нива на радиация след експлозията в Русия

Литовски служители организираха ученията в отговор на нарастващата загриженост на обществото от ново ядрено съоръжение в северозападния белоруски град Островец, разположен само на 50 километра от столицата на балтийската държава - Вилнюс.

Атомната централа, одобрена от правителството на президента Александър Лукашенко през 2008 г. и реализирана от руската държавна енергийна корпорация Росатом, навлиза в последните етапи преди пускане в експлоатация.

Президентът на Литва Гитанас Науседа предупреди, че съоръжението не отговаря на международните стандарти за безопасност и „представлява заплаха за литовската национална сигурност“, нещо, което Беларус и Росатом многократно отричат.

"Учението вече дава резултати и можем да видим някои пропуски", каза министърът на вътрешните работи Рита Тамасуниене пред репортери във Вилнюс със съвет хората да "останат спокойни, но бдителни".

Литва вероятно би инвестирала в по-сложно оборудване за мониторинг на нивата на радиация.
БГНЕС