/ iStock/Getty Images
"Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на епидемията от COVID-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април". Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция, цитиран от БТА.

Той представи данни, според които увеличението в случаите на COVID-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната.

По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи. Представителят на одринските медици критикува здравното министерство, че не предоставя реална информация за разпространението на епидемията в района, както и къде и как се осъществява изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души. Той призова да бъдат взети спешни ограничителни мерки от властите в борбата срещу епидемията.

"Смятаме, че трябва да се въведат колкото може по-скоро ограничения на социалните контакти. Да се въведе забрана или ограничения за излизане най-малко в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни. Както и да се правят повече тестове. Ако не направим всичко това, ни чака ситуация, с която няма да можем да се справим, здравната система няма да издържи", каза той.

Одринският лекар изрази мнение, че огласяваните официално от турското здравно министерство данни за починалите от COVID-19 към момента са под реалните показатели, които всъщност са много повече.
БТА