Изказване на Кабрини възмути тифозите на Наполи
Изказване на Кабрини възмути тифозите на Наполи / Gulliver/Getty Images
Легендарният ляв защитник от големия тим на Юве и Италия през 70-те и 80-те години Антонио Кабрини предизвика бурна реакция и възмущение в страната с изказване за Марадона, негов съперник на клубно и национално ниво (във видеото - мач от групите на Мондиал 1986 г.  Италия - Аржентина, в който Кабрини и Марадона се изправиха един срещу друг, завършил 1:1 с изящен гол на дон Диего срещу тогавашния световен шампион).



След изказването на легендата на Юве скочиха тифозите на Наполи, чиято любов към дон Диего Кабрини определи като "истинска, но болна".


„Марадона бе жива легенда и благороден съперник, който, както и други гениални футболисти, успя едновременно да покаже най-хубавото и най-лошото", каза роденият в Кремона италианец, който има 440 мача и 53 гола с Ювентус.
  Той щеше още да е сред нас, ако беше дошъл (да играе) в Юве, защото обстановката щеше да го спаси – не клубът, а самата обстановка, обкръжението. Любовта на Неапол бе толкова силна и истинска, колкото и болна, адска".
 
Узнал за възмущението на тифозите на Наполи, почувствали се обидени от думите му, Кабрини се извини, но се отметна от казаното: „Смятам, че спокойната обстановка, в която живеех в Юве, щеше да го предпазва. Моля за извинение тези, които са се почувствали обидени“, каза световният шампион от 1982 г.

 И продължи: "Марадона на терена беше коректен, дисциплиниран, беше плътно пазен, както е известно, но никога не се оплакваше. И това го правеше един спортсменски противник. Той беше силен, смел, недостижим, щедър лидер. Наполи благодарение на него спечели Скудето в шампионата 1986-87 г. През тези години Неапол беше Марадона, а Марадона беше Неапол. Това беше дълбока, интуитивна любов. Марадона обаче не беше само играч на Наполи, а той беше играч на всички, явление, възприеман като такъв, независимо от отбора, в който беше. За нас Диего беше пример за несравнима смелост и щедрост".


Превод и редакция: DarikNews