Кристиян Кръстев ще разговаря с турския си колега за кризата с превозвачите
Кристиян Кръстев ще разговаря с турския си колега за кризата с превозвачите / снимки: Impact Press Group

Турският министър за митниците и търговия Хаяти Язъджъ заяви, че във вторник се предвижда транспортните министри на Турция и на България да разговарят относно кризата с превозвачите, но не уточни къде ще бъде двустранната среща, съобщава БТА.

Язъджъ бе на посещение на граничния пункт на турско-българската граница Капъкуле, който бе блокиран за 37 часа от българските превозвачи, заедно с представители на валийството в Одрин.

На пресконференция, която даде във връзка с продължилата 37 часа и приключила в петък блокада, турският министър подчерта, че никой няма право да отнема правото на другия за свободно движение и търговия.

"Общественият ред е много важен фактор, може да си търсите правата, може да предполагате, че рестрикциите са несправедливи. Може да потърсите намесата на международните институции. Но никой няма право, заявявайки "отнасят се несправедливо към мен", да отнема правото на друг на свободно движение и търговска
дейност", заяви турският министър.

Хаяти Язъджъ каза също, че критериите за превозите се налагат от Министерството на транспорта, морското дело и съобщенията.

"От 1 януари 2012 г. Турция се присъедини към проекта за транзитните превози, който е съвместен с ЕС. Благодарение на него Турция е длъжна да спазва европейските критерии за превозите и прилага тази система, която включва облекчения за превозите, гаранции, интеграция между митническите служби. Естествено, че контролът, проследяването и преминаването на превозите през митниците са изключително важни фактори. В тази връзка между Европа и Турция има редица споразумения за превозите, които са в рамките на Световната търговска организация. Турция е страна в тези споразумения."

Съседна България е отговорна за осигуряване на обществения ред, заяви още турският министър. Той обясни, че поради разширяването на връзките с ЕС в превозваческия сектор, когато се извършват превози между две страни, е достатъчен един документ, но ако превозите обхващат и трета страна, задължително е да има документ и за нея.

"Доскоро не се акцентираше върху този въпрос, през април Министерството на транспорта, морското дело и съобщенията даде нареждане да започне прилагането на наредбата и Министерството на митниците и търговията започна нейното изпълнение."

Нашата наредба е напълно законна, но някои превозвачески фирми в България, възползвайки се от пропуски в ръководството, са започнали протестни действия в нарушение на закона и чрез тези си действия са нарушили свободата на пътуванията и на търговските отношения. Нашите български съседи са задължени да осигуряват обществения ред. Щом има нарушение на правата, може да ги търсите чрез националните и международните институции, да се отнесете до ЕС. Но без да се потърсят тези канали, българските превозвачи блокираха турско-българските граници,с което спряха търговския трафик. Нашите превозвачи, нашите индустриалци и бизнес претърпяха големи загуби.

На въпрос ще отстъпи ли турската страна от прилагането на мерките, които предизвикаха блокадата на българските превозвачи, министър Хаяти Язъджъ каза, че няма да отстъпи.

"Нашите очаквания от българската страна са занапред да не разрешава протести, които са в нарушение на обществения ред, на търговските взаимоотношения между двете страни. Когато се предприемат подобни протести, задача на държавата е да намери механизми за тяхното прекратяване. Освен това България е член на ЕС и очакваме ЕС също да изрази необходимото отношение към този проблем", каза министър Язъджъ.

Той добави, че през летните сезони, когато заради гастарбайтерите се засилва трафикът през турско-българската граница, ще бъде включена електронна система, указваща натоварванията на всяка една от граничните врати и по този начин трафикът от натоварените ГКПП ще се направлява към по-свободните.

"По този начин значително ще се намали чакането на турско-българските ГКПП-та. Продължаваме работата във връзка с капацитета на парка за тирове на Капъкуле.В последно време на турските митници назначихме 1780 нови служители", каза турският държавен министър за митниците и търговията.