Русия изпълнява газовите си задължения към Европа дори в излишък и заповедта на президента за Владимир Путин за увеличаване на подаването към европейските газови хранилища е в сила. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Природният газ поевтинява през ноември

По-рано Путин инструктира "Газпром" да започне работа по увеличаване на обема на газ в подземните хранилища на компанията в Европа, след приключване на изпомпването на газ в подземните хранилища в Русия Австрия и Германия.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер от своя страна увери, че компанията е готова да се справи с възложената задача.

В петък държавната газова компания обяви, че е достигнал планираното ниво на оперативния резерв на газ в руските складове от 72,6 милиарда кубически метра, но ще продължи да го изпомпва до 8 ноември.

Газова сделка между Китай и САЩ ще задълбочи енергийната криза в Европа

"Русия изпълнява всички задължения, дори ако тези задължения са надхвърлени. Заповедта на президента по този въпрос все още е в сила", каза Песков, отговаряйки на въпроса дали Русия възнамерява да продължи да увеличава доставките на газ за Европа и след 8 ноември.
РИА Новости