/ iStock/Getty Images
В навечерието на конституционния референдум в Русия, пренасрочен за 1 юли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че участието в гласуването от епидемиологична гледна точка не е по-опасно от посещение в магазин, предаде ТАСС.

Той напомни, че правилата за гласуване, определени от ЦИК съвместно с Роспотребнадзор (руската агенция за защита на потребителите - б.р.) имат за цел максимално да гарантират безопасността на хората, които ще отидат до урните.

При спазване на тези правила "гласуването не е по-опасно от посещение в обикновен хранителен магазин", посочи Песков, явно опитвайки се да успокои избирателите.

Референдумът първоначално бе насрочен за 22 април, но заради разразилата се епидемия от коронавируса бе пренасрочен за 1 юли, за което президентът Владимир Путин подписа и съответен указ.

За да избегне голямо струпване пред урните в изборния ден руската ЦИК предвиди и широка възможност за ранно гласуване (между 25 и 30 юни), за гласуване извън избирателните секции, за безконтактно гласуване у дома, за дистанционно електронно гласуване в редица региони и за гласуване по местонахождение чрез механизма "Мобилен избирател". Гласуване по пощата почти няма да се използва.

Руснаците трябва да одобрят редица поправки в конституцията, сред които и нулиране на досегашните президентски мандати на Путин, което ще му даде възможност да остане на власт още 12 години след изтичането на сегашния му мандат.
БТА