Кремъл е обезпокоен заради събитията в Турция
Кремъл е обезпокоен заради събитията в Турция / снимка: БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС.

"Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че в този момент там има военни сблъсъци", каза Медведев пред журналисти. "Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", добави той.

Медведев подчерта, че събитията в Турция показват, че в турското общество, в турската армия има много силни, дълбоки противоречия, които намериха израз в тези събития. "Какво ще стане по-нататък, времето ще покаже", каза той.

ЕС: Подкрепяме само демократично избрани правителства

По-рано през нощта Кремъл заяви, че е сериозно обезпокоен заради събитията в Турция и че е дал инструкции за оказване на помощ на руски граждани в Турция да се завърнат у дома при първа възможност, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в телеконферентна връзка пред журналисти, че президентът Владимир Путин получава постоянно всички най-нови сведения за ситуацията в Турция, където правителството каза, че се прави опит за военен преврат.

Германия подкрепя избраното турско правителство

Песков допълни, че събитията се развиват твърде бързо, за да може да се разбере напълно всичко случващо се. Той изрази надежда, че Турция ще се върне в руслото на стабилността и реда.

Който и да държи в момента контрола в Турция, трябва да гарантира сигурността на руските граждани, допълни говорителят на Кремъл.

Източник: БТА