/ screenshot/youtube
В машината не бяха открити тела
Норвежки спасителни екипи извадиха от дъното на Северния ледовит океан катастрофиралия край архипелага Шпицберген (Свалбард) руски хеликоптер "Ми-8", но вътре не е имало останки от хора.

Това съобщи Евгений Саидов, ръководител на оперативната група на архипелага на руското министерство на извънредните ситуации, предаде ТАСС. Той добави, че записващото устройство за разговорите на борда също е извадено и ще бъде изпратено в Москва за дешифриране.

Руски хеликоптер падна край арктическия архипелаг Шпицберген

По думите на Саидов работата по изваждането на корпуса и опашната част на машината е започнала в петък вечерта и е приключила късно през нощта. Операцията е извършена от норвежки плаващ кран "Maersk Forza" с товароподемност 250 тона.

Хеликоптерът "Ми-8" на авиокомпанията "Конверс авиа" с пет души екипаж и трима служители от руски институт за изследване на Арктика и Антарктика изчезна на 26 октомври на път от консервираното селище Пирамиден за крайбрежното селище Баренцбург. Норвежките власти предприеха издирвателно-спасителна операция, към която после се включиха и руски спасители.

Норвежки кораб откри корпуса на машината на 2 км североизточно от полуостров Хеер, а на 30 октомври бе открито тялото на един загинал на 130 метра от мястото на катастрофата.

През последните пет дни руските спасител с помощта на норвежки полицаи и доброволци от Червения кръст обследваха над 200 км от бреговата линия, но не намериха нито хора, нито отломки от хеликоптера. Днес бе решено да се разшири зоната на издирванията, която се определя въз основа на анализ на норвежки учени, съобщи ТАСС.

АП допълни, че продължава търсенето на бордовото устройство, записващо полетните данни.
БТА