Новият самолетоносач на британския кралски военноморски флот Кралица Елизабет отплава за пръв път в открито море
Новият самолетоносач на британския кралски военноморски флот Кралица Елизабет отплава за пръв път в открито море / БГНЕС
Новият самолетоносач на британския кралски военноморски флот "Кралица Елизабет" отплава в понеделник за пръв път от пристанището, на което бе на котва край Единбург за изпитания в открити води, информира Франс прес.

Обединеното кралство нямаше самолетоносачи от 2010 г., откакто консервативното правителство се впусна в политика на икономии.

Вижте самолетоносача "Кралица Елизабет" в снимки тук

"Кралица Елизабет", за който хазната е платила 3 милиарда лири (3,4 милиарда евро), бе кръстен от кралицата през 2014, но ще бъде приет на въоръжение най-рано през 2020 г.

Корабът с водоизместимост 65 000 тона е дълъг 280 метра, може да превозва общо 1000 души от различни екипажи и 40 самолета.

След летните изпитания в Северно море към края на годината самолетоносачът ще хвърли котва в базата на военноморските сили в Портсмут в Южна Англия. Кралството вече строи втори самолетоносач - "Принцът на Уелс", в същата корабостроителница "Росит" във Файф в Шотландия.
БТА