/ iStock/Getty Images
Кражбата на книгите е свързана с румънска престъпна група. Лондонската полиция заяви, че книгите са намерени в тайник под къща в Румъния.

Става дума за около 200 редки и ценни книги на стойност 2,5 милиона лири (2,7 милиона евро), които са били откраднати от Великобритания през 2017 г. „Тези книги са изключително ценни, но по-важното е, че са незаменими и са от голямо значение за международното културно наследство“, каза инспектор Анди Дърам от британската Met.

Някои от откритите книги и произведения са първи издания на съчинения на Галилео Галилей, Исак Нютон и Данте Алигиери и скици на Франсиско де Гоя. Произведенията са откраднати от склад в западен Лондон през януари 2017 г.

Крадците са пробили дупки в покрива, избягвайки сензорите за движение и след това са откраднали произведенията, преди да бъдат пратени за продажба на търгове в САЩ.

Полицията в Обединеното кралство заяви, че кражбата е свързана с "редица известни румънски престъпни семейства, които са част от престъпната група Клампару и имат дълга история в реализирането на мащабни кражби в Европа.

Полицията от Обединеното кралство, Румъния и Италия проведе съвместно разследване, включващо две агенции на ЕС за идентифициране на 11 подобни кражби в трите държави през последните месеци.
БГНЕС