Косовски сърби блокираха пътища по границата със Сърбия
Косовски сърби блокираха пътища по границата със Сърбия / Reuters, архив

Косовски сърби блокираха пътищата, водещи към двата спорни контролно-пропускателни поста по границата със Сърбия, след като Прищина обяви, че смята да поеме контрола върху постовете.

Камиони блокират пътя в близост до граничния пункт „Ярине", който така или иначе е затворен за движение от миротворците на КФОР. Натовските войници поставят ограда от бодлива тел около граничния пункт, както и надписи „Спри или ще стреляме!" на английски и сръбски език.

На другия спорен граничен пункт „Бърняк" няколко камиона са паркирани насред пътя и в близост са се събрали десетки демонстранти.

По-рано премиерът на Косово Хашим Тачи нареди да се проведе операция по поемането на контрол върху граничните пунктове в населената с предимно сръбско население северна част на страната.

Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание за ситуацията в Северно Косово.

България се обяви за намаляване на напрежението по границата между Сърбия и Косово на база на споразумението между Белград и Прищина за признаване на митническите печати и кадастралните планове. Позицията заяви министърът на външните работи Николай Младенов, който участва в Белград в международна конференция, посветена на регионалната сигурност и стабилност. Руският посланик в Белград напусна форума в знак на протест.