/ iStock/Getty Images
Екип за разминиране на косовската полиция обезвреди снощи ръчна граната в сградата на общинската избирателна комисия в северната част на Косовска Митровица, съобщи Косово онлайн. Гранатата е унищожена чрез контролиран взрив, а представителите на мисията на ЕС Еулекс, силите на НАТО в Косово КейФор и полицията са се изтеглили от мястото на разминирането.

Косовската полиция съобщи, че са били чути експлозии и изстрели вчера, когато е ескортирала представители на държавната избирателна комисия, която е посетила общини в Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби, няма данни за ранени, съобщи Ройтерс.

Централната избирателна комисия поиска от косовската полиция помощ при подготовката на местните избори в общини в страната, посочва полицията в съобщение.

Полицията уточни, че в някои райони на Зубин Поток и Северна Митровица, посетени от избирателната комисия е имало инциденти.

Косовските медии съобщиха, че протестиращи са разрушили офисите на избирателната комисия в Зубин Поток.

Сръбските кметове в Северно Косово заедно с местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Косовската избирателна комисия насрочи общински избори за 18 декември в населената предимно със сърби северна част на Косово, но повечето сръбски партии в Косово се отказаха от участие в изборите.


Около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, отказват да признаят косовските власти и продължават да се смятат за част от Сърбия. Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС. Белград и Прищина обещаха вчера, че ще останат ангажирани с диалога за регулиране на отношенията си, който се води под егидата на ЕС от 2013 година.