Косово и Черна гора установиха дипломатически отношения
Косово и Черна гора установиха дипломатически отношения / снимка: БГНЕС

Косово и Черна гора установиха дипломатически отношения чрез размяна на писма между министрите на външните работи Скендер Хисени и Милан Рочен. Според властите в Подгорица дипломатическите отношения са установени съгласно решението на Черна гора да признае Косово на 9 октомври 2008 г.

Черногорският министър на външните работи Милан Рочен оцени, че отношенията между Подгорица и Прищина имат добра перспектива. Неговият косовски колега Скендер Хисени пък обеща косовските власти да разгледат нуждите на населението от черногорската общност в Косово.

Черна гора очаква тяхното положение да се реши окончателно съгласно правната система на Косово паралелно с подготовката за размяна на посланици. Черногорският вестник „Победа" също твърди, че размяната на дипломатически представители ще изчака решението на статута на черногорското малцинство в Косово.

Черна гора призна Косово на 9 октомври 2008 г., само няколко дни след решението на Общото събрание на ООН Международният съд в Хага да разгледа въпроса за легитимността на провъзгласяването на независимостта на Косово. Белград реагира остро на признаването и обяви черногорския посланик в Сърбия Анка Войводич за персона нон грата. След дългото захлаждане на отношенията между Белград и Подгорица през ноември миналата година сръбският президент Борис Тадич прие акредитивните писма на новия черногорски посланик в Белград Игор Йовович.

Междувременно Сърбия реши да повика своя посланик в Черна гора в знак на протест срещу установяването на дипломатически отношения, съобщи външното министерство в Белград. "Министърът на външните работи Вук Йеремич нареди посланикът на Сърбия в Подгорица да се върне незабавно за консултации", се казва в комюнике на дипломатическото ведомство. От друга страна, в сръбското външно министерство е бил повикан посланикът на Черна гора в Белград и му е било изразено "твърдо" неодобрение след решението на Черна гора да установи дипломатически отношения с Косово, се казва още в комюникето.