/ IStock
Насрочената за тази събота конференция за Афганистан, която трябваше да се проведе в Турция, е била отложена заради отказ за участие от страна на талибаните, съобщи Ройтерс, като се позовава на три различни източника.

От срещата, планирана за 24 април, се очакваше да ускори постигането на споразумение между талибанските бунтовници и афганистанското правителство в светлината на обявеното от Вашингтон изтегляне на чуждестранните сили от Афганистан до 11 септември.

"Срещата в Истанбул няма да се проведе на определената дата, защото талибаните отказаха да участват", е казал високопоставен афганистански представител.

Отлагането е било потвърдено от още два източника, единият от които официален представител на страна, участваща в процеса на планирането й. Засега не е определена нова дата.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс не потвърди информацията за отлагането, но каза, че широкомащабните дипломатически усилия ще продължат.

По-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че планираната за събота конференция за Афганистан в Истанбул се отлага за след свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Ройтерс.

Пред телевизия Хабертюрк Чавушоглу каза, че срещата е отложена поради проблеми, свързани с организацията, но не уточни дали талибаните са отказали да участват.
БТА