Концентрацията на парникови газове в атмосферата е рекордна
Концентрацията на парникови газове в атмосферата е рекордна / снимкa: БГНЕС

Концентрацията на парникови газове, които са главната причина за глобалното затопляне, е достигнала най-високите нива, регистрирани в историята, и продължава да се увеличава, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс.

Генералният секретар на СМО Мишел Жаро, отбеляза, че тази тенденция води света към най-песимистичните оценки на очакваното през следващите десетилетия покачване на температурата, което подчертава необходимостта от спешни действия.

Според най-лошия сценарий, предвиден от Междуправителствената група за климатичните промени в доклад от 2007 г., до края на века температурите могат да се покачат с между 2,4 и 6,4 градуса по Целзий.

Въглеродният диоксид все повече навлиза в атмосферата, заяви Жаро на пресконференция в Женева при представянето на годишния бюлетин на СМО за парниковите емисии, пише БТА.

"Съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата се е покачвало малко по-бързо през 2008 г., отколкото през последното десетилетие, когато темпът на увеличение бе 1,9 частици на милион", допълни той.

"Нивото на повечето парникови газове продължава да се увеличава", пише в доклада, публикуван преди климатичната конференция на ООН следващия месец в Копенхаген, чиято цел е да приеме ново международно споразумение в борбата с глобалното затопляне.