/ Gulliver/Getty Images
Комисията по разузнаването на Сената на САЩ одобри номинацията на Джина Хаспъл за директор на ЦРУ и се очаква пълният състав на Сената да гласува за номинацията й още следващата седмица, предаде Ройтерс.
 
Комисията по разузнаването гласува с 10 гласа "за" и 5 "против" в полза на Хаспъл. Резултатът се очакваше, след като двама от седемте сенатори от Демократическата партия заявиха, че ще подкрепят колегите си републиканци.
 
Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

Джина Хаспъл беше подложена на критики, включително от страна на влиятелните републикански сенатори Ранд Пол и Джон Маккейн, заради връзките си с предишна програма на ЦРУ за изтезания на заподозрени в тероризъм. Въпреки това се очаква тя да бъде избрана за първата жена, станала директор на ЦРУ.
 
В момента 61-годишната Хаспъл, която има 33-годишен стаж в ЦРУ, е изпълняващ длъжността директор на разузнавателната агенция.
 
Джон Маккейн е против утвърждаване на Хаспъл за директор на ЦРУ

На изслушването й пред Сената миналата седмица доминираха въпросите за участието й в използването на методи за изтезание като симулирано удавяне, по време на мандата на президента Джордж Буш. Миналата седмица Маккейн, който е извън Вашингтон и се бори с рак на мозъка, призова сенаторите да не гласуват за нея.
 
Номинираната за шеф на ЦРУ се зарече: Няма да възобновя суровите методи за разпити

Самият сенатор е бил изтезаван по време на пленничеството си във Виетнам, припомня Ройтерс. Маккейн заяви, че страната трябва да използва за гарантиране на сигурността си само методи, които са "толкова правилни и справедливи, колкото ценностите, към които се стремим да спазваме и които подкрепяме по света".
БТА