/ Gulliver/Getty Images
Коли без шофьори започват да извършват доставки в Калифорния, съобщи Би Би Си.

Стартиращата компания Nuro планира да започне своите операции за доставка без шофьори още през следващата година.

Тя вече тества своите превозни средства R2 в щата през април, но разрешението ще му позволи да таксува хората за своята услуга.

Скоростта на превозните средства на фирмата ще бъде ограничена до 56 км / ч и ще бъдат ограничени до експлоатация при добри метеорологични условия.

„Издаването на първото разрешително е важен етап в еволюцията на автономните превозни средства в Калифорния“, каза директорът на калифорнийския департамент за моторни превозни средства Стив Гордън.

Nuro е основана от двама бивши инженери на Google и има финансиране от японската фирма Softbank. Нейните превозни средства са проектирани да работят без шофьор или пътници в тях.

R2 използва радари, термовизионни изображения и 360-градусови камери за насочване на движението си. Липсва волан, педали или странични огледала.

Превозното средство има две отделения с контролирана температура за доставки. Вратите се вдигат, за да покажат какво се транспортира след като получателят въведе код.

По време на предишно изпитание в Хюстън, Тексас, през февруари, R2 достави пица за Domino's Pizza, хранителни стоки от веригата супермаркети Kroger и стоки за Walmart.
БГНЕС