/ Gulliver/Getty Images
Камарата на представителите в САЩ ще гласува тази седмица по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, след като прекара последните три месеца в разследване на неговите отношения с Украйна и преценяване дали поведението му е достатъчно нередно, за да съставлява престъпление или наказуема простъпка от длъжностно лице.

В петък правната комисия към Камарата на представителите одобри две основания за импийчмънт на Тръмп: злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса. Гласуването се състоя след бурни двудневни дебати, в които демократите заявиха, че е техен дълг да повдигнат официални обвинения на президента, а републиканците го защитиха и спориха около процедурата.

В основанията за импийчмънт се казва, че Тръмп е злоупотребил със служебното си положение и е изменил на страната си, като е приканил Украйна да разследва политическите му съперници и е задържал изпращането на военна помощ на тази съюзническа страна, както и среща на президента й с Тръмп в Белия дом.

Какво следва в процедурата по импийчмънт:

ГЛАСУВАНЕ В КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ

Лидерите на Камарата на представителите се подготвят за окончателното гласуване по импийчмънта точно преди излизането на конгресмените във ваканция. При подкрепа на предложението следва процес в Сената през 2020 г.

Гласуването на двете основания за импийчмънт може да се състои още в сряда, а във вторник ще има среща за определяне на правилата на дебата. Смята се, че процедурата ще протече като при гласуване на обикновен законов текст.

Гласуването в юридическата комисия на Камарата премина изцяло по партийна линия - демократите "за", републиканците "против" - и се очаква подобно гласуване и в пленарна зала, с някои изключения. До момента никой републиканец не е сигнализирал, че ще подкрепи основанията за импийчмънт, но шепа демократи от избирателни райони със силни симпатии към Републиканската партия заявиха, че може да се присъединят към колегите си републиканци и да гласуват "против".

ЗАСТЪПНИЦИ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ

Очаква се съвсем скоро председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да посочи няколко конгресмени, които да аргументират позицията на демократите в процеса в Сената. Все още не се знае кои ще са тези застъпници за импийчмънт, но те вероятно ще са членове на юридическата и разузнавателната комисия, които водиха разискванията по импийчмънта в Камарата.

Пелоси пази мълчание за потенциалните имена, но се очаква застъпниците да са от безопасни за демократите избирателни райони, разнообразни по раса и пол и от различни части на страната. Също така е вероятно броят им да е под 13, колкото бяха застъпниците на Републиканската партия в процеса на президента Бил Клинтън през 1998 г.

Фаворити за две от тези места са председателите на разузнавателната комисия Адам Шиф и на правната Джеролд Надлър.

ПРОЦЕСЪТ В СЕНАТА

Ако Камарата одобри обвиненията, както се очаква да стане, импийчмънтът ще се придвижи към неколкоседмичен процес в Сената, при който сенаторите ще бъдат съдебни заседатели, а застъпниците на импийчмънта - прокурори. Процесът ще се ръководи от председателя на Върховния съд на САЩ.
Ако две трети от сенаторите гласуват "виновен" по някое обвинение, президентът ще бъде осъден и отстранен от длъжност. Ако всички обвинения бъдат отхвърлени, както се очаква да стане, президентът ще бъде обявен за невинен.

Не е ясно колко дълго ще продължи процесът или как точно ще бъде организиран. Вчера лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър предложи да бъдат призовани четирима свидетели, включително и. д. началник на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият му съветник за националната сигурност Джон Болтън. Шумър предложи процесът да започне в седмицата на 6 януари и до 126 часа да бъдат отделени за изявления, показания, въпроси и разисквания, което означава времетраене от поне три седмици.

Лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл снощи не коментира предложенията на Шумър, които получи с писмо. Неотдавна той даде да се разбере, че предпочита краткотраен процес, но намекна, че ще се съобрази с желанието на Белия дом.

Това е четвъртият път в историята на САЩ, когато Конгресът предприема стъпки по импийчмънт на президент. Ако бъде осъден в Сената, Тръмп ще стане първият, който бива отстранен от поста
БТА