Климатолози изчислиха колко още може да се замърсява света
Климатолози изчислиха колко още може да се замърсява света / снимкa: БГНЕС

Британски климатолози изчислиха допустимото ниво на замърсяване, което светът може да си позволи, за да удържи покачването на глобалната температура в безопасни граници, пише в."Дейли телеграф". Петгодишният проект бе изготвен от британската метеорологична служба с финансиране от Европейската комисия. Изследването обедини усилията на учени от 66 институции по целия свят.

Учените изготвиха пет климатични модела, за да прогнозират какво количество парникови газове могат да бъдат отделени в атмосферата преди концентрацията на въглеродния диоксид да повиши глобалната температура с повече от 2 градуса по Целзий.

Резултатите сочат, че минималната концентрация на въглеродния диоксид в атмосферата не бива да надвишава 450 частици на милион. Засега концентрацията на газа е около 400 частици на милион. 

"Да се ограничи повишението на глобалната температура под 2 градуса по Целзий означава, че емисиите на въглеродния диоксид трябва да бъдат сведени почти до нула към края на века", заяви директорът на проекта Пол ван дер Линден. По неговите думи резултатите от проучването показват колко важно е световните лидери да постигнат съгласие на климатичната конференция в Копенхаген през декември, пише БТА.

Учените изготвиха прогноза за последиците от покачването на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий за селското стопанство, здравеопазването, енергетиката и водните ресурси в Европа.

Регионалните различия показват, че температурата в северозападните части на континента може да се повиши с 4 градуса по Целзий. Предвиждат се урагани, горски пожари, топлинни вълни, недостиг на вода и наводнения. Добивът на зърно в някои региони може да се увеличи, но в други може да настъпи суша. Очаква се разпространение на вредители и болести по животните.

Има опасност някои страни да изгубят националните си ястия. Така например реколтата от твърда пшеница може да намалее, което ще оскъпи италианската паста, посочва изданието. Окончателните резултати от изследването ще бъдат представени на симпозиум в британската метеорологична служба.