Климатичните промени убиват 315 000 души годишно
Климатичните промени убиват 315 000 души годишно / снимка: scx.hu

Климатичните промени всяка година причиняват смъртта на 315 хиляди души чрез глад, болести и природни бедствия, съобщи Ройтерс, като се позова на разпространен доклад на Глобалния хуманитарен форум. Към 2030 г. жертвите на климатичните промени се очаква да се увеличат до половин милион души годишно.
   
Всяка година поне 325 милиона души по земята понасят щети поради настъпващите климатични промени, се казва в доклада. През следващите 20 години този брой ще се увеличи двойно.
  
Икономическите загуби, предизвикани от климатичните промени, се изчисляват на 125 милиарда долара годишно, което е повече от размера на помощите, които богатият Север отпуска на бедния Юг, посочват авторите на доклада. Очаква се до 2030 г.  загубите да се увеличат до 340 милиарда долара годишно.
  
"Климатичните промени са най-голямото предизвикателство пред човечеството на нашето време", заяви при представянето на доклада бившият генерален секретар на ООН и президент на Глобалния хуманитарен форум Кофи Анан. "Най-силно засегнати са най-бедните групи от хора в света, въпреки че именно те са направили най-малко, за да предизвикат такива промени", подчерта Анан, цитиран от БТА.
   
Според авторите в 50-те най-бедни държави в света се отделя под 1 на сто от общото количество въглероден двуокис, което води до постепенното затопляне на планетата. В доклада се съдържа и предупреждението, че за прогнози са използвани сравнително консервативни оценки за въздействието на човешката дейност върху климата в света, което означава, че реално това въздействие може да се окаже много по-тежко.  
   
Африка е изправена пред най-сериозните промени, свързани с климатичните промени. На този континент се намират 15 от 20-те най-уязвими държави в света. Пред сериозна заплаха са изправени както страните в Южна Азия, така и някои малки островни държави.
   
Според доклада необходимите разходи за адаптиране към климатичните промени в момента възлизат на около 32 милиарда долара годишно, докато реално за тази цел се изразходват 80 пъти по-малко - около 400 милиона долара.