Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Правителството на Китай разпореди на националните медии да не критикуват рязко американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС, позовавайки се на вестник "Саут Чайна морнинг пост".

"Властите помолиха да не се използват агресивни изрази по адрес на Тръмп", посочва изданието.

Вашингтон и Пекин са на прага на търговска война

Въпреки критиката срещу търговската политика на Белия дом, китайските журналисти продължават да се въздържат от негативни изказвания по отношение на лидера на САЩ и неговото най-близко обкръжение. "Съдейки по всичко, с това китайската страна се стреми да избегне ескалация на напрежението в отношенията с Тръмп и усложняване на преговорния процес", отбелязват авторите на статията.

Експертът по китайската дипломация от университета в Мелбърн, Австралия, Соу Кет Ток, цитиран от "Саут Чайна морнинг пост", отбелязва, че засилващите се търкания между САЩ и Китай в областта на търговията протичат без взаимни обиди между лидерите на двете страни.

Огромен жест на Северна Корея към САЩ

"Въпросът за сдържането на средствата за масова информация (относно изказванията им) е много важен, за да не се допусне отделно взети ентусиасти да говорят за Тръмп (негативно) в своите материали. Това значи, че оскърбленията по негов адрес не трябва да носят личностен характер, а да бъдат в рамките, маркирани от политическата линия на държавата", обобщава специалистът.
 
БТА