Китай
Китай / БТА
След като почти напълно се отърваха от епидемията от COVID-19, китайците се втурнаха днес към туристическите дестинации в началото на петдневните празници по случай 1 май, предаде Франс прес. Това доведе до силен наплив в транспорта.

В Бадалин, най-близкия до Пекин участък от Великата китайска стена, посетителите се придвижваха плътно един до друг в тълпата от хора, изкачващи или слизащи покрай прочутия символ на Китайската империя.

Някои туристи изминаха за над три часа 60-те километра от автомагистралата между центъра на Пекин и историческата забележителност.

С надеждата да ограничат контактите между хората, властите ограничиха до 75 процента разрешения брой на туристите на обекта и продължиха работното му време. Посетителите трябва също така да резервират билетите си предварително.

Завръщането към нормалния живот в Китай, откъдето започна пандемията от коронавирус в края на 2019 година, рязко контрастира с локдауните и разрастването на епидемиите в много други страни, особено в съседна Индия.

Но въпреки че носенето на предпазна маска остава задължително на Китайската стена, много китайци изглежда са твърдо решени да се възползват от почивните дни, поради което транспортът достигна равнищата от 1 май 2019 година, дори повече.

Властите очакват 265 милиона пътувания през петте дни от днес, което е над два пъти повече спрямо миналата година и подобно на 2019 година равнище.

Разликата е, че тази година пътуванията са във вътрешността на Китай, тъй като превозите за чужбина са практически спрени.
БТА