/ iStock/Getty Images
Ръководителите на Китай започват днес четиридневно заседание, на което ще бъде разработен планът за икономиката на страната през идните пет години и ще бъдат определени целите за развитие до 2035 година, информира ДПА.

Четиринайсетия петгодишен план вероятно ще бъде насочен към икономическа самодостатъчност, технологични иновации и по-чиста околна среда.

Китай продължава да следва идеята за т. нар. двоен кръговрат, според която си поставя за цел да засили икономическата си самодостатъчност и същевременно да продължи да се възползва от глобализацията.

Китай ще санкционира американски компании заради продажби на оръжие за Тайван

Президентът Си Цзинпин изчете работен доклад при откриването на пленарната сесия на централния комитет на Китайската комунистическа партия, предадоха държавни медии.

Заседанието ще продължи до четвъртък, 29 октомври, но не се очаква взетите решения да бъдат обявени до следващата парламентарна сесия, която обикновено се провежда през март.

Швеция забрани участие на китайски компании в изграждане на 5G мрежата

Заседанието ще работи на фона на засиленото напрежение по въпросите на търговията, човешките права и пандемията от коронавирус между Пекин и САЩ, Австралия и други западни страни.

Докато САЩ, Европа и други части от света преминават през втора вълна на пандемията, Китай успя до голяма степен да овладее инфекцията, което позволи на националната икономика да започне да се възстановява. Очаква се тя да се ускори до растеж от 4,9 процента през третото тримесечие на годината след историческия спад от 6,8 процента през първите три месеца на 2020 г. и растежа от 3,2 процента през второто.
БТА