Изказване на папата не се хареса на властите в  Пекин
Изказване на папата не се хареса на властите в Пекин / getty images
Китайското външно министерство днес отхвърли критиките на папа Франциск за отношението към мюсюлманите уйгури като безпочвени, предаде Ройтерс. В новата си книга "Нека мечтаем: пътят към по-добро бъдеще" папа Франциск пише "Мисля често за преследваните народи: рохингите, бедните уйгури, язидите".

За пръв път светият отец нарече китайските уйгури “преследвани”, нещо, което правозащитници от години го призовават да направи.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян отхвърли неговото характеризиране на уйгурите. На брифинг Чжао каза, че китайското правителство винаги е защитавало еднакво законовите права на етническите малцинства.

Говорителят допълни, че хората от всички етнически малцинства в Синцзян се радват на пълна защита на техните права на съществуване, на развитие и на религиозна свобода. “Коментарът на папа Франциск е безпочвен”, подчерта говорителят.

Религиозни лидери, групи на активисти и правителства заявяват, че в китайския регион Синцзян, където над милион жители са държани в лагери, срещу уйгурите са извършвани престъпления срещу човечеството и геноцид.

Пекин отхвърли обвиненията като опит за дискредитиране на Китай, като увери, че лагерите били за професионална подготовка и учебни центрове като част от мерките срещу тероризма и радикализацията.

Много коментатори смятаха, че досега Ватиканът е говорил с неохота за уйгурите, защото беше в процес на подновяване на споразумение с Пекин за назначаването на епископи.

Споразумението беше подновено през септември.

Източник: БТА