/ Thinkstock/Getty Images
Китай пусна в орбита три спътника с обществено предназначение - за разработване на интернет инфраструктура, оптично картографиране с висока резолюция и астрофизични наблюдения. Това съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC).

Както бе отбелязано на официалната й страница в социалната мрежа WeChat, изстрелването е извършено в 11:13 местно време, използвайки ракета CZ-4B от космодрома Тайюан в северната провинция Шанси. То стана 341-во за серията CZ.

Глобална заявка за технологична мощ: Китай изстреля сонда към Марс (СНИМКИ)

Един от космическите апарати се нарича ZY3-03. Той тежи 2,36 тона и ще се използва в геологията, за нуждите на горското и селското стопанство, по време на спасителни операции при природни бедствия. Второто устройство - Tianqi-10, тежи само 8 кг и е предназначено единствено за организиране на работата на устройства и сензори, които са обединени от комуникационни канали и са свързани с виртуална мрежа. Третото е рентгеноастрономически микроспътник Longxiayan.

Китай активно развива национална космическа програма, разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Тази седмица китайските учени стартираха първия национален проект за проучване на Марс, по който възнамеряват да започнат интензивни повърхностни изследвания в близко бъдеще. Сред обещаващите китайски програми е изучаването на астероиди и извличането на полезни изкопаеми от тях.
БГНЕС