/ iStock/Getty Images
Китай отбеляза изненадващ скок на износа миналия месец, след като световната икономика бавно се отвори след блокирането на вируса, показват данни в петък.

Данните обаче показват неочакван спад на вноса.

Износът нарасна със 7,2% през юли, показаха митническите данни, разбивайки на пух и прах прогнозите в проучване на Блумбърг за спад с 0,7%. Цифрата също маркира сериозен скок след увеличението с 0,5 процента през юни, което също надхвърли очакванията.

Според анализаторите скокът на заразяванията с коронавирус в световен мащаб – водещ до налагане на нови мерки за ограничаване в някои страни - и отслабеното външно търсене може да доведат до възстановяването на Китай.

Вносът пада с 1,4 процента.

Китайската икономика се сви с 6,8 процента през първото тримесечие поради блокирането в цялата страна.

Но успехът в овладяването на болестта в страната и облекчаването на мерките й помогнаха да се възстанови бързо през следващите три месеца, а Capital Economics заяви в неотдавнашен доклад, че страната е „на път да се върне към своя предвирусен път“ до края на годината.

Междувременно търговският излишък на Китай със Съединените щати достигна 32,456 милиарда долара през юли – с 16 процента повече спрямо 27,974 милиарда долара преди година по време на търговската война./
БГНЕС